De Permanente Educatiesessies (PE-sessies) van 2024!
De locatie voor de fysieke sessies is Dynahouse, Perkinsbaan 11 te NIEUWEGEIN.
Wil je fysiek aanwezig zijn meld je dan snel aan! De sessies zullen ook weer worden opgenomen en bij de webinars terug te kijken zijn.
Ben je bij de PE sessie in Nieuwegein aanwezig dan krijg je 6 PE punten voor de sessie. Volg je de PE sessie online dan krijg je na het invullen van de evaluatie 4 PE punten. In enkele gevallen zullen er meer PE punten worden toegekend.
Hoofdthema: Ontwikkelingen, koers en nieuwe registers voor o.a. taakdelegatie PDI en WIA coach!
– Inleider: Gary Damen RADI
– Speciale gast: WIA expert en auteur Nicolien van Klaveren
De arbeidsmarkt veranderd in rap tempo. De uitdagingen van organisaties om aan goede mensen te komen zijn opportuun. Ook het verloop is in veel organisaties en sectoren te hoog. Belangrijk voor organisaties dus om goed met medewerkers om te gaan, vooral vraag gestuurd te werken en bovenal keuzes te maken die wat meer weg gaan van processturing en juist verschuiven naar het individu. De Persoonlijke Duurzame Inzetbaarheid.
Het DNA van onze federatie is natuurlijk altijd gebaseerd geweest op de RADI-organisatie adviseur. Dat blijft uiteraard overeind, echter willen we het hele brede spectrum van Duurzame Inzetbaarheid en Sociale Zekerheid bedienen, moeten we ook kijken naar nieuwe, moderne en passende oplossingen die beter aansluiten bij individuele behoeften en ook aansluiten bij andere registers. Zoals je weet is er een innige samenwerking met NiDi Business School, waar een heuse innovatieslag is gemaakt afgelopen zomer op het gebied van Casemanagement in Taakdelegatie. Zowel Curatief, Preventief en Amplitief.
Speciaal voor deze sessie hebben we WIA specialist Nicoline van Klaveren als gast uitgenodigd om haar visie op het WIA vakgebied uit te vragen. Nicoline is ook acteur van het boek “Wegwijs in de WIA”.
Natuurlijk hebben we ook veel RADI nieuws en blikken we alvast vooruit op 2025. We merken aan alles dat het moment is gekomen om samen door te groeien en verder te professionaliseren. Er is veel vraag en beweging rondom ons thema. We waren nooit zover gekomen zonder jouw steun en betrokkenheid. Ontzettend dank daarvoor, de basis die er ligt is super solide.
De inschrijfperiode is verlopen.
Let op! Had je jezelf opgegeven voor 4 november? De spreker liet ons weten verhinderd te zijn en omdat we ook nu weer groots willen uitpakken is besloten de datum te wijzigen naar donderdag 7 november. We maken er meteen een minisymposium van met absolute toppers uit de wetenschap met een mooie link naar de praktijk. Opnieuw aanmelden is dus wel nodig! De sessie is in Nieuwegein bij Dynahouse en start al om 13 uur! We sluiten af om 17 uur met een aangeklede borrel.
Veel mensen zitten echt opgesloten in hun baan en nemen niet op tijd de regie om de ban te breken en te gaan bewegen. Het thema van 7 november is dan ook gelinkt aan dit thema. Momenteel bestaat er nog veel onwetendheid over het fenomeen van ‘opgesloten zitten in de baan’ binnen het bedrijfsleven en dat terwijl doorgaans 1 op de 5 medewerkers zich zo voelen!
We hebben dr. Merel Feenstra en prof. dr. Annet de Lange gevraagd dit thema nader uit te werken en via interactieve sessies met jullie te gaan bespreken. Mis ook deze niet. Het is een live middagvullend programma op een van de meest actuele thema’s rondom inzetbaarheid.
Merel T. Feenstra-Verschure
Organisatiepsycholoog en Asst. Professor dr. Merel T. Feenstra-Verschure wist al vroeg in haar carrière waar haar interesse lag, zorgen dat mensen met een tevreden en betrokken gevoel op de werkvloer zich kunnen bewegen. Na verschillende opleidingen, waaronder een tweede master in Arbeids- en Organisatiepsychologie gevolgd te hebben bekleedde Merel diverse adviesrollen binnen corporate organisaties maar ook overheidsinstanties. In 2022 verdedigde zij met succes haar promotieonderzoek aan Tilburg University waarbinnen zij onderzoek deed naar een fenomeen dat ze zelf omschrijft als ‘locked’ at the job, ook wel ‘opgesloten’ zitten in de baan noemt, een staat waarin het individu ontevredenheid ervaart over de huidige baan als ook de perceptie heeft dat er beperkte baankansen zijn om de huidige ontevreden situatie te verlaten. Als eigenaar en oprichter van The People Society, adviseert zij op strategisch niveau bedrijven op het gebied van arbeidsmobiliteit, leiderschap en duurzame inzetbaarheid. Ook deelt Merel maandelijks gesprekken met mensen die ‘opgesloten’ zaten in hun baan vanuit haar ‘Op je plek’ Podcast. Verder is Merel verbonden aan TIAS Business School waarbinnen zij als academic director voor diverse programma’s o.a. de vakinhoudelijke kwaliteit bewaakt.
Leerdoelen:
Leerdoel 1: Na het voltooien van deze kennisbijeenkomst zijn de deelnemers in staat om de theorieën en modellen rondom het fenomeen van ‘locked at the job’ ook wel, opgesloten zitten in de baan te herkennen.
Leerdoel 2: De deelnemers kunnen de oorzaken, gevolgen en het te doorlopen proces van ‘locked at the job’ identificeren.
Leerdoel 3: Inzicht krijgen in de organisatiecontext waarbinnen het fenomeen van ‘locked at the job’ zich bevindt en de daarmee samenhangende thema’s en onderwerpen.
Annet de Lange
Prof. dr. Annet de Lange heeft ruim twintig jaar ervaring in het aansturen en begeleiden van complexe onderzoeks- en adviesopdrachten in relatie tot duurzame inzetbaarheid, (inclusief) werkgeverschap en arbeidsmarktvraagstukken zoals samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Ze is naast haar rol als senior managing consultant bij Berenschot werkzaam als bijzonder hoogleraar aan de Open Universiteit en als visiting professor verbonden aan verschillende buitenlandse universiteiten. De Lange is ook sinds 2011 voorzitter van het Nederlands Kennisnetwerk Duurzame Inzetbaarheid.
Human centric way of working:
Vroeger was er één manier van werken en paste de medewerker zich daaraan aan. In de Human Centric Way of Working staan juist de sterke punten en voorkeuren van de medewerker centraal. Hoe werkt dat, vanuit het perspectief van de organisatie en de medewerker?
De schaarste op de arbeidsmarkt is ongekend hoog. De juiste medewerkers werven wordt steeds lastiger. En dat terwijl bedrijven handen en hersenen te kort komen om het werk te doen. Tegen deze achtergrond is het heel begrijpelijk dat een aanpak waarbij de mens centraal staat, aan populariteit wint. „In tijden van schaarste kijken organisaties naar nieuwe manieren om medewerkers te binden en boeien”, zegt Annet de Lange. Als senior managing consultant bij Berenschot en bijzonder hoogleraar aan de Open Universiteit benadert zij het onderwerp vanuit de theorie en de praktijk. „Dat betekent in dit geval bijvoorbeeld aandacht voor diversiteit en maatwerk, gericht op het versterken van interesses en talenten van medewerkers. Deze aspecten sluiten ook naadloos aan bij duurzame inzetbaarheid, dat eveneens een thema is van deze tijd.”
Alle stakeholders in kaart
Zoals de naam suggereert, stelt een Human Centric Way of Working (HCWW) de mens centraal. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Binnen een organisatie werken immers verschillende mensen met verschillende rollen. Er zijn medewerkers, leidinggevenden en bestuursleden. Jongeren en ouderen, starters en meer ervaren krachten. Een systeemgerichte aanpak werkt daarom het beste, zegt De Lange. „Het is zaak om als eerste al die verschillende groepen of stakeholders in kaart te brengen en hun behoeftes te analyseren.
Opbrengsten:
-Theorie en conceptuele perspectieven over human centric ways of working
-Stakeholder strategieën en voorbeeld aanpakken om human centric ways of working duurzaam vorm te geven in de praktijk
-Concrete voorbeeld interventies toegelicht
De inschrijfperiode is verlopen.
Pascal Willems – ontwikkelingen arbeidsrecht